Beleef de natuur dicht bij huis!

Elke provincie heeft een provinciaal Landschap en een Landschapsbeheer Stichting die naast het behoud en onderhoud van natuur, landschap en erfgoed ook veel leuke buitenactiviteiten organiseren en vrijwilligerswerk faciliteren. Ontdek hier alle buitenactiviteiten!

Historie

Terug naar home

HannekemaaiersArchief Openluchtmuseum Arnhem
Eeuwenlang werkten arme ’Duitse’ hannekemaaiers hier als seizoenarbeiders op de boerderij. In de zomer kwamen ze te voet naar Nederland om op het te land werken. De term hannekemaaier is waarschijnlijk afgeleid van Johannesmaaiers. Vaak kwamen ze rond de dag van St. Johannes (24 juni) aan voor de hooioogst.

Keuterboeren
Vaak waren het keuterboeren die in eigen land amper hun brood konden verdienen. Tussen de 17de en het begin van de 19de eeuw groeide hun aantal tot zo’n 30.000 per jaar. Met spek en brood in de zak en de zeis over de schouder togen de arbeidsmigranten gewoonlijk na Pinksteren deze kant op om te helpen bij het grasmaaien en hooien op de boerderij. Vanaf verzamelpunten trokken ze groepsgewijs door. Samen reizen was immers veiliger.

 


Seizoensknecht
De werkkrachten boden zichzelf aan op de ’poepenmarkt’ (een verbastering van Bube, Duits voor jongen of kerel, waarmee ze elkaar vaak aanspraken). Dat was meestal een hoekje op de veemarkt, de plek bij uitstek om boeren tegen te komen. Eenmaal bekend keerde de seizoensknecht vaak jarenlang terug naar dezelfde boerderij. Voor het maaien van een stuk land werden meerdere maaiers ingehuurd. De maaiers werkten vaak in hun lange onderbroek, een traditie die we nu nog bij kampioenschappen ‘maaien de zeis’ terugzien. Later begonnen sommige Hollandgangers, om wat extra geld te verdienen koopwaren mee te nemen in op de rug gedragen manden.

Nederlandse vrouw
Ze zijn in talloze kluchten afgeschilderd als dom, vies en gierig en als opscheppers die zich beter voordeden dan ze waren, in de hoop een Nederlandse vrouw aan de haak te slaan. Kennelijk met succes, want alleen al tussen 1815 en 1850 hebben ongeveer 140.000 van hen zich blijvend in Nederland gevestigd.


Brond foto's: Archief Openluchtmuseum Arnhem