Menu
Zoeken

Vrijwilligerswerk in het landschap wordt meestal uitgevoerd met handgereedschap. Met de zeis kan lang gras en ruigte goed afgemaaid worden. Onze provinciale organisaties gebruiken de zeis nog regelmatig. Daarnaast geven ze cursussen, organiseren landelijke dagen en als klapper is er elk jaar een NK maaien met de zeis. 

Drie redenen om met de zeis te maaien 

In kleinschalig natuurbeheer wordt de zeis veel gebruikt, maar ook onder tuinbezitters stijgt de zeis in populariteit. Dit komt omdat zeisen een mooie manier is om natuurvriendelijk beheer uit te voeren. Voor wilde bijen, vlinders en kleine zoogdieren is het belangrijk dat er op voldoende plekken hoog gras en wilde bloemen blijven staan, zodat er voedsel en nestgelegenheid is. Vlinders leggen vaak hun eitjes op wilde planten, egels zoeken beschutte plekken in tuinen en de meeste wilde bijen kunnen vaak niet ver vliegen. Zij hebben van het vroege voorjaar tot het najaar op korte afstand bloeiende bloemen nodig. 

Bodem verschralen 

Met de zeis herstel je het bodemleven van je terrein of tuin. De zeis snijdt het gras namelijk dicht bij de grond af, zodat je het lange maaisel makkelijk kunt opruimen. Zo voorkom je bemesting door het restmateriaal en ontstaat de schrale bodem waar wilde planten goed gedijen. 

 

Maaien met de zeis

 

Nauwkeurig maaien 

Met de zeis kun je nauwkeurig maaien zonder de bodem op een terrein of in een tuin te beschadigen. Die zorgvuldigheid is belangrijk om de juiste groeiomstandigheden voor wilde planten te creëren. Met een bosmaaier of maaimachine raken delen van de bodem vaak beschadigd. Door die verstoring verdwijnen kwetsbare planten en is er minder voedsel voor insecten. Met de zeis is het makkelijker om planten heen te maaien, totdat deze zijn uitgebloeid. 

Maaien in stroken 

Door alles tegelijk te maaien, blijven er maar weinig bloeiende planten staan. Dat betekent ook weinig of geen voedsel voor insecten. Een oplossing hiervoor is gefaseerd maaien. De zeis is hiervoor een ideaal hulpmiddel. Met de zeis maak je bochten in het gras, waardoor er overal microklimaten ontstaan: windluwe plekken, vochtige of juist droge plekken, koelere of warmere plekken. In zo’n tuin of gebied kunnen bijen, vlinders, kevers en andere insectensoorten elk een passend plekje vinden. Dit werkt het beste als er bij iedere maaibeurt ongeveer 40 procent van het kruidenrijke gras blijft staan. 

 

  • NK Maaien met de zeis en Landelijke maaidag 

Elk jaar organiseren Landschapsbeheer Flevoland, Stichting Landschapsbeheer Gelderland en Landschap Overijssel het NK maaien met de zeis en de Landelijke Maaidag. Meer informatie >

  • Cursussen  en Contact

Wil je ook een keer meedoen aan het NK Maaien met de zeis of eerst eens ervaren hoe het is om de zeis te gebruiken? Bekijk dan onze cursuspagina om een cursus te vinden bij jou in de buurt. Of heb je vragen over maaien met een zeis, neem dan contact op met één van de contactpersonen. Meer informatie >