Menu
Zoeken

Het NK Maaien met de zeis wordt al 8 jaar georganiseerd door Landschapsbeheer Flevoland samen met Stichting Landschapsbeheer Gelderland en Landschap Overijssel. Onder veel belangstelling van het publiek strijden verschillende teams om de eer én de gouden strekel. Niet alleen is zeisen leuk om te doen, ook is het goed voor de natuur.

Wil je ook een keer meedoen aan het NK Maaien met de zeis of eerst eens ervaren hoe het is om de zeis te gebruiken? Bekijk dan onze cursuspagina om een cursus te vinden bij jou in de buurt. Ook organiseren onze provinciale organisaties elk jaar een landelijke Maaidag. Op de Landelijke Maaidag delen we ons enthousiasme voor dit eeuwenoude beroep met veel maaien en gezellige kraampjes. 
 

Nederlands Kampioenschap maaien met de zeis dit jaar in Elspeet

Maaien met de zeis is veel meer dan een ambacht uit een ver verleden. Niet alleen wordt de zeis nog actief ingezet bij klein landschapsbeheer, zaterdag 26 augustus 2023 vind er ook een heus NK maaien met de zeis plaats. Op 26 augustus strijden zeventien provinciale teams in Elspeet op de boer’ndag om de titel van Nederlands Kampioen maaien met de zeis. 

Vanaf 11:00 kunnen bezoekers komen kijken naar verschillende demonstraties van zeisers die alvast opwarmen voor het NK. Het NK start om 13:00 en om15:30 is de spannende finale. Aan het eind van de middag weten we wie er met de gouden strekel en de eer naar huis gaat. Bezoekers zijn welkom op Molenweg 6 in Elspeet. 

Hoewel het zeisen een oud ambacht is, wordt het nog dagelijks ingezet door landschapsbeheerorganisaties in het hele land. Je kan met een zeis makkelijk om orchideeën heen maaien en dieren die zich in het gras verstoppen hebben de tijd om weg te komen. Het is een natuurvriendelijk alternatief op de bosmaaier.
Ook voor mensen met een wat grotere achtertuin is het een mooie oplossing voor het onderhoud. Maaien onder het genot van fluitende vogels, die je anders niet zou horen boven het geluid van een ronkende machine.  Hebben mensen zelf nog een zeis in de schuur staan die ze nu niet gebruiken? Daarmee kunnen ze ook naar de boer’ndag komen. Er is een smid aanwezig om de zeis te scherpen en goed op het lichaam af te stellen.

Om de kunst van het zeisen niet te verliezen worden al jaren cursussen en landelijke maaidagen georganiseerd. Hier komen zeisers bij elkaar om onderling de kneepjes van het vak uit te wisselen en nieuwe mensen te enthousiasmeren voor het vak. Voor bezoekers is er dan ook tijdens het NK de ruimte om het maaien met de zeis zelf uit te proberen. Voor de ervaren zeiser is er zelfs de mogelijkheid om zich met ter plekke samengesteld gelegenheidsteam nog te wagen aan deelname aan het NK.

 

NK Maaien met de zeis en Landelijke maaidag

 

Landelijke Maaidag 2023

Een veld vol maaiers, dat zie je tegenwoordig niet vaak meer. De landelijke maaidag biedt de kans om het oude gevoel van samen een veld maaien weer eens te beleven. Jaarlijks organiseert Landschapsbeheer Flevoland deze dag in juni. 

De landelijke maaidag is bedoeld om onderling contact te leggen en de kneepjes van het vak uit te wisselen. En hoe meer geoefend, hoe beter het gaat en hoe meer plezier het maaien geeft. De deelnemers komen uit het hele land. Degenen die goed met de zeis kunnen omgaan hebben vaak in hun jeugd geleerd hoe ze met de zeis moeten maaien en zijn dit nog steeds niet verleerd. Gelukkig komen er de laatste jaren weer nieuwe maaiers van alle leeftijden bij. De meeste deelnemers nemen hun eigen zeis mee, voor degenen die geen zeis hebben zijn er enkele zeisen te leen. Ook is de mobiele smid aanwezig om de zeis op maat te maken, rekening houdend met je lichaamslengte.

De landelijke maaidag is ooit voortgekomen uit de traditie van de Hannekemaaiers. De opa van Henk Hofstee, die jaren de cursus maaien met de zeis heeft gegeven en jurylid is geweest bij het NK Maaien, was een Hannekemaaier.  Lees zijn herinneringen in dit artikel in Landleven.

 

 

  • Maaien met de zeis

Vrijwilligerswerk in het landschap wordt meestal uitgevoerd met handgereedschap. Met de zeis kan lang gras en ruigte goed afgemaaid worden. Onze provinciale organisaties gebruiken de zeis nog regelmatig, omdat het veel voordelen heeft. Meer informatie >

  • Cursussen  en Contact

Wil je ook een keer meedoen aan het NK Maaien met de zeis of eerst eens ervaren hoe het is om de zeis te gebruiken? Bekijk dan onze cursuspagina om een cursus te vinden bij jou in de buurt. Of heb je vragen over maaien met een zeis, neem dan contact op met één van de contactpersonen. Meer informatie >