Menu
Zoeken

Het NK Maaien met de zeis wordt al 8 jaar georganiseerd door Landschapsbeheer Flevoland samen met Landschapsbeheer Gelderland en Landschap Overijssel. Onder veel belangstelling van het publiek strijden verschillende teams om de eer én de gouden strekel. Niet alleen is zeisen leuk om te doen, ook is het goed voor de natuur.

Wil je ook een keer meedoen aan het NK Maaien met de zeis of eerst eens ervaren hoe het is om de zeis te gebruiken? Bekijk dan onze cursuspagina om een cursus te vinden bij jou in de buurt. Ook organiseren onze provinciale organisaties elk jaar een landelijke Maaidag. Op de Landelijke Maaidag delen we ons enthousiasme voor dit eeuwenoude beroep met veel maaien en gezellige kraampjes. 

 

NK Maaien met de zeis en Landelijke maaidag

 

NK Maaien 28 augustus 2021

Zaterdag 28 augustus gingen 15 teams de strijd aan om de nationale titel ‘maaien met de zeis’. Onder veel belangstelling van het toegestroomde publiek streden zij in Buitenpost, Friesland om de gouden strekel én de eer. Er was een aparte finale voor de dames en de heren. Het Groningse damesteam werd kampioen. De Flevolandse dames gingen met een mooie 2e plaats naar huis.

De finale bij de heren was een noordelijk onderonsje. In de zeer spannende finale versloeg het team Fryslan Hartwerd nipt de twee sterke teams uit Groningen en Drenthe.

Het enthousiasme van alle deelnemers was weer groot. Ze stralen liefde voor en plezier met het maaien met de zeis uit. Ook steeds meer jonge mensen pakken weer de zeis. Daardoor doen er ieder jaar ook een aantal jongere deelnemers aan het NK mee.

De jury was weer lovend over het niveau van maaien dit jaar. ”De deelnemers maaien stuk voor stuk goed, daarom kijken we voor het toekennen van punten ook hoe het team als geheel maait. Zijn de bewegingen synchroon, wordt er op hetzelfde moment gestrekeld?”

Het gras stond er goed bij, dankzij de inspanning van Sipke Veenstra, eigenaar van het wedstrijdveld en zelf al vele jaren één van de deelnemers. Kortom, het NK maaien was een goede promotie voor het maaien met de zeis. Landschapsbeheer Flevoland organiseerde, samen met Landschap Overijssel en Landschapsbeheer Gelderland, dit NK ‘maaien met de zeis’ voor de negende keer.

 

 


Landelijke Maaidag 

De landelijke maaidag bood op zaterdag 19 juni de kans om het oude gevoel van samen een veld met de zeis te maaien weer eens te beleven. Ook dit jaar kwamen er weer maaiers uit het hele land naar de Noordoostpolder. Landschapsbeheer Flevoland organiseerde de dag in samenwerking met het Flevo-landschap bij het voormalige eiland Schokland.

Deze landelijke maaidag was bedoeld voor een ieder die bijvoorbeeld ergens in het land de cursus Maaien met de zeis heeft gevolgd en gewoon voor alle maaiers die ook zonder de cursus enthousiast zijn. Een dag om onderling contact te leggen en de kneepjes van het vak uit te wisselen. Hoe meer geoefend, hoe beter het gaat en hoe meer plezier het maaien geeft.

 

 

  • Maaien met de zeis

Vrijwilligerswerk in het landschap wordt meestal uitgevoerd met handgereedschap. Met de zeis kan lang gras en ruigte goed afgemaaid worden. Onze provinciale organisaties gebruiken de zeis nog regelmatig, omdat het veel voordelen heeft. Meer informatie >

  • Cursussen  en Contact

Wil je ook een keer meedoen aan het NK Maaien met de zeis of eerst eens ervaren hoe het is om de zeis te gebruiken? Bekijk dan onze cursuspagina om een cursus te vinden bij jou in de buurt. Of heb je vragen over maaien met een zeis, neem dan contact op met één van de contactpersonen. Meer informatie >