Vanaf de 19e eeuw is dit gebied compleet op de schop gegaan toen het land werd ontgonnen. De oorspronkelijke natuurwaarden van de bovenloop in het Reestdal zijn nog het beste bewaard gebleven in het Schrapveen en de Esbosjes. Kom eens gluren op de grens van Drenthe en Overijssel.
Supergaaf dat je op zoek gaat naar de (spook)mythes in Oud Avereest en op De Wildenberg. Hierdoor ontdek je - al speurend over smalle paadjes, brugjes, door (oer)bos en rond een meertje - dat geschiedenis echt niet saai hoeft te zijn. Voor de kids vanaf 8 jaar: neem een vergrootglas mee!
Een jonge polder maar rijk aan geschiedenis. Hier stroomde ooit de Ee, een aftakking van de Zwingeul. Het kleinschalige polderlandschap van de Havenpolder bestaat uit grasland, knotwilgen, water, moeras, rietland, poelen en een populierenrij.
Tussen 1942 en 1945 bouwden de Duitsers een machtige verdedigingslinie langs de hele West-Europese kust: de Atlantikwall. Zo probeerden ze een landing van de geallieerden te voorkomen. Het strategisch gelegen Hoek van Holland werd extra zwaar verdedigd. Stap op de fiets en ontdek wat er nog over is van de bunkers, tankgrachten en geschutsstellingen.
In de tentoonstelling Barbizon van het Noorden presenteert Het Drentse Museum het werk van grote kunstenaars die de unieke eigenschappen van Drenthe hebben vastgelegd. In deze route fiets u langs diverse schilderlocaties langs de Drentsche Aa.
Ontdek wandelroutes in Limburg.
Ontdek klompenpaden in Utrecht.
Ontdek klompenpaden in Gelderland.
Naar de wadden, die heerlijke wadden. Dat kan ook bij It Fryske Gea en wel op Ameland. Daar ligt ’t Oerd met haar prachtige vergezichten en grote rijkdom aan natuur, waaronder het kweldergebied van de Hon. En sinds kort vinden achter de Kooioerdstuifdijk nieuwe natuurontwikkelingen plaats. Reden temeer om er (weer) eens te kijken, op de fiets en te voet.
De Duinen van Oostvoorne zijn maar liefst 264 hectare groot. Dat betekent dat je de paden vaak voor jezelf hebt, zeker op een doordeweekse dag. De enige die je dan tegenkomt zijn grazende exmoorpony?s en gallowayrunderen. Verder wandel je langs oude akkers, beboste duinen, vochtige duinvalleien en vlaktes waar het zand vrij mag stuiven. In de herfst zorgen de talrijke bessen en paddenstoelen voor extra kleur in de duinen.
Klauteren over hekken, speuren naar vogels, struinen door de weilanden, modder aan je schoenen. Deze route neemt je mee naar twee verborgen natuurparels langs de rafelrand van de Krimpenerwaard. Op de buitendijkse eilanden De Zaag en het Stormpoldervloedbos struin je door spannende natuur. Eb en vloed hebben hier vrij spel. De blauwborst, naamgever van deze route, houdt van zulke natte gebieden. Met zijn parmantige blauwe borst en uitbundige zang is het een opvallende verschijning.
De Krimpenerwaard staat vol met juweeltjes van boerderijen. Stap op de fiets en ontdek de verschillen tussen statige hofstedes en 19de-eeuwse boerderijen die helemaal voor de kaasproductie zijn ingericht. Neem een fietstas mee, want bij sommige van deze boerderijen is nog steeds boerenkaas te koop. De rest van het decor bestaat uit veenriviertjes, molens en grasgroene weilanden met zwartbonte koeien die de grondstoffen voor de boerenkaas produceren. Veel fietsplezier!