Menu
Zoeken

Vrijwilligers zijn onmisbaar voor het landschap. Samen met ruim 79.000 vrijwilligers onderhouden de provinciale organisaties 114.114 hectare beschermde natuur en landschap en creëren maatschappelijk draagvlak voor natuur, landschap en cultureel erfgoed. Als vrijwilliger ondersteun je bijvoorbeeld bij weidevogels tellen, wilgen knotten, schoonmaken van poelen, steenuilenkasten ophangen, organiseren van tentoonstellingen of begeleid je excursies. Benieuwd welk vrijwilligerswerk je bij jou in de buurt kunt doen? Bekijk hieronder de verschillende organisaties waar je aan de slag kunt! 

De Groene Motor

De Groene Motor is er voor alle groene vrijwilligers in Zuid-Holland. Bij ons kun je gereedschap lenen, cursussen volgen, kennis opdoen over veilig werken, tips voor financiering krijgen en met andere enthousiaste vrijwilligers in contact komen. Lees snel verder op ons speciale platform! 

Het Groninger Landschap

Vrijwilligers zijn de ambassadeurs van Het Groninger Landschap en vertegenwoordigen de organisatie bij alle activiteiten. Ze zijn o.a. rondleider, gastgever of groene buitenmedewerker. Anderen zijn molenaar of zitten in het promotieteam. We kunnen niet zonder deze groep betrokken mensen! Draag jij Het Groninger Landschap een warm hart toe en lijkt het je leuk om in je eigen woonomgeving aan de slag te gaan? 

Landschap Erfgoed Utrecht

Schoffelen in de tuin van een prachtige buitenplaats, een tentoonstellingsruimte van een museum inrichten, verhalen schrijven over een historische gebeurtenis of weidevogels tellen. Bij Landschap Erfgoed Utrecht vinden we voor iedereen een goede plek. De mogelijkheden zijn zeer divers. Weet je nog niet precies wat je wilt? Dan helpen we je graag vooruit!

Landschapsbeheer Drenthe

Met veel enthousiasme en deskundige adviezen ondersteunen de professionals van Landschapsbeheer Drenthe de bewonersinitiatieven en vrijwilligersgroepen. Zo zijn er samen met de inwoners van Drenthe mooie resultaten bereikt voor de natuur en het landschap. Voor nu en de toekomst.

Landschap Noord-Holland

Noord-Holland heeft fantastische landschappen met fascinerende dieren en planten. Alleen door de inzet van vrijwilligers kunnen we dit behouden. Interne vrijwilligers die meewerken met de boswachters en 130 aangesloten zelfstandige vrijwilligersgroepen. Deze beheer-, weidevogel- en monitoringsgroepen kunnen bij ons terecht voor informatie over veilig werken, uitleen gereedschappen, beheeradvies en technische- en ecologiecursussen.

Landschap Overijssel

Wil jij zelf ook een mooie bijdrage leveren aan het prachtige landschap in Overijssel? Voel je welkom om samen met ons te werken aan een plek waarin het goed leven is voor mens, plant en dier. Je kunt kiezen uit een breed palet aan vrijwilligerswerk. Ben je nieuwsgierig wat jij kunt doen als vrijwilliger? 

Landschapsbeheer Gelderland

Duizenden vrijwilligers zijn actief in het cultuurlandschap in Gelderland. Vrijwilligers die zich sterk maken voor het behoud van het landschap in hun eigen omgeving, door het knotten van wilgen of het snoeien van hoogstamfruit. Andere vrijwilligers zetten zich in voor biodiversiteit, bijvoorbeeld door het beschermen van weidevogelnesten. Ook het nalopen van Klompenpaden is vrijwilligerswerk! 

Landschapsbeheer Flevoland

Wil je een lijfelijke bijdrage leveren aan natuur en landschap in Flevoland? Dat kan via onze vele vrijwilligersactiviteiten. Afhankelijk van je interesse is je hulp meer dan welkom bij het uitvoeren van kleinschalig natuurbeheer of monitoring van bepaalde dieren of planten. Samen actief voor de natuur is nog gezellig ook.

Landschapsbeheer Zeeland

Vind je het leuk om in de natuur te werken? Of om je op een andere manier voor onze mooie natuur in Nederland in te zetten? Bekijk de mogelijkheden voor vrijwilligerswerk bij Landschapsbeheer Zeeland. 
 

Utrechts Landschap

Utrechts Landschap heeft ruim 600 vrijwilligers die actief zijn op en in allerlei gebieden. Zij werken in de informatiecentra, begeleiden excursies en organiseren tentoonstellingen, lezingen, evenementen en kinderactiviteiten. Vrijwillige molenaars laten de molens draaien. Het promoteam informeert publiek over onze activiteiten en werft Beschermers (donateurs). 

IKL Limburg

Ben jij uit het juiste hout gesneden om de uitdaging met de houtwal, knotwilg of paddenpoel aan te gaan? Leer bijvoorbeeld hoe een zeis snijdt, hoe je een fruitboom snoeit of zie hoe blij de padden worden van een mooie poel. Zet jij jouw krachten in voor natuur en landschap?

Brabants Landschap

Van grutto tot griend, natuur en landschap hebben vrijwilligers keihard nodig. In Brabant zijn maar liefst 3.000 vrijwilligers actief op het gebied van landschap, weide- en akkervogels en educatie. Ook interesse om te helpen? Neem dan contact op met Brabants Landschap. 

1 2